Randevu Hattı

0 530 977 08 90

Uyku Apnesi

Uyku Apnesi

Uyku apnesi çoğu kişinin her gün veya zaman zaman horladığı fakat bunun için doktora gitmediği yaşadığı yorgunluklara bağlı olduğunu düşünür. Peki her gün horlayanlar? Sizde uyku apnesi sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Uyku apnesi sendromu bireyin uyku durumundayken solunum yollarının açık tutulamaması sonucu nefes almada zorluk hatta nefes alamama durumudur. Bu tür hastalar uykuda iken solunum kaslarında normal insandan fazla gevşeme olur. Solunum güçleşir, kandaki oksijen oranı azalır ve hasta uyanır. Normale dönmesi uyandıktan sonra olur. Kandaki oksijen miktarı değişkendir. Vücudun bu durumu zararlı bazı maddelerin salınmasına neden olarak şeker, hiper tansiyon, obezite, kalp krizi gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

Bu tür hastalar gece şiddetli horlar, nefes almada zorluk çekerler, nefessiz kalırlar ve sonra şiddetli bir horlama ile karşı karşıya kalabilirler. Bu rahatsızlıklar sürekli tekrar eder ve hastanın baş ense ve kafa bölgesinde terleme olur. Ayrıca gece sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğar.

Uyku apnesi tanı ve tedavisi yapılmaz ise birçok ciddi hastalığa davetiye çıkartır. Obezite, genetik yatkınlıklar, boyun çevresi kalınlığı riskleri arttırır. Bu hastalığın belirtilerine gelince; baş ağrısı, sinirlilik, gündüz uyku hali, unutkanlık, yüksek tansiyon, ağız kuruluğu, horlama gibi problemler olabilir.

Tedavi yöntemi kişinin apne sorununa göre değişir. CPAP yani hava makinesi tedavi yöntemi uygulanabilir. Hastanın yaşam tarzında değişiklik, sigara alkol tüketimi, obezite düzenli spor yapması önerilir.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!